De schrijvers

George R.R. Martin

De uitgiftes

Het Spel der Tronen

Situering

Het Spel der Tronen is gebaseerd op de Rozenoorlog die woedde in Engeland in de tweede helft van de veertiende eeuw tot de tweede helft van de vijftiende eeuw. Het land waarin het verhaal zich afspeelt, Westeros, is te vergelijken met een subtiele combinatie van Engeland, en Europa. De volkeren zijn ook vergelijkbaar met de Europese vroegmiddeleeuwse landen en naties.
De huizen van Westeros zijn in een verbeten strijd verwikkeld met elkaar om de macht. Politiek en militair wordt er tegen elkaar geageerd om de meer macht te kunnen trekken naar hunzelf en hun familie.
Het enige fantastische element in deze historische fantasyroman, met de allures van een epische fantasy, zijn de White Walkers, het mysterieuze volk dat optrekt vanuit het noorden en de loakel volkeren voor zich uitdrijft. En uiteraard de Rode Priesteres die haar toverkracht aanwendt om Stannis te beinvloeden en zijn vijanden te verzwakken. Ook de draken van Danaerys zijn een fantastisch element in het werk, maar op zich vormen deze elementen nooit voor een beslissend moment in het verhaal. Het verhaal wordt volledig gedragen door de perosnages en hun acties zonder enige bovennatuurlijke invloed. Dat maakt het werk ook ijzersterk. Binnen de grenzen van de reele wereld wordt het verhaal gevormd. Wat voor de lezer het verhaal volledig natuurlijk doet voelen en de uitkomsten goed aanvoelen.

Karakters

Ned Stark
John Sneeuw
Cersei Lannister

Taal en religie

Geografie