Kushiels Erfenis

Situering


God ziet dat niet zo goed zitten en stuurt enkele Engelen op hem af met de bedoeling zijn kleinzoon naar de hemel te krijgen. Maar Elua weigert en wat nog meer is, die Engelen hebben meer interesse in het motief van Elua dan in hun god en besluiten bij hem te blijven.

Uiteindelijk doet God zijn ultieme voorstel: Elua en zijn Gevallen Engelen moeten weg. God maakt een tweede, meer perfecte Terre d Ange en zij trekken uit onze wereld. Ondertussen is het land waar hij zovele jaren gewoond heeft doortrokken van zijn aanwezigheid en is het een soort aards paradijs bevolkt door mensen met hun zonden en hun zegens. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in Terre d Ange, het wordt in het oosten belegerd door de barbaren, de Skaldiers. Intern wordt er ook het een en het ander gekonkeld over de troon.

Karakters

Phaedre Delaunay: hoer die door het teken van Kushiel is geraakt. Ze is een anguisette, een prostitue die haar genot haalt uit pijn. Een soort SM-type, met de nadruk op de M.
Aelwyn n Delaunay: andere pupil van Delaunay.
Joscelin Verreuil: Broeder van de Cassilijnse Broederschap, persoonlijke lijfwacht van Phaedre.
Anafiel Delaunay: patroon van Phaedre en Aelwyn. Hij leert ze niet alleen op als prostituees, maar ook als spionnen.
Hyacinthe: Prins der Reizigers. Bastaardzoon van een Tsingaanse vrouw en een man van Terre d Ange. Door zijn afkomst vervloekt door zijn eigen volk. Heeft de dromonde, een soort van zien in de toekomst, dat niet aan mannen mag worden aangeleerd.
Melisande Shahrizai: hoofd van het huis Shahrizai, goede vriendin van Delaunay.

Taal en religie

Carey laat hier moeiteloos het oude Europa samenvloeien met een imaginaire wereld, ze gebruikt zelfs de Kathaarse idee om haar wereld extra verf te geven.
Op het eerste zicht lijkt de Kathaarse idee duidelijk terug te vinden te zijn in de geschiedenis van Terre d Ange, dat Frankrijk blijkt te zijn. Toch is dit niet zo, volgens Jacqueline Carey.

De Angelieke godsdienst is een mengeling tussen Joods-Christelijke theologie, geextraheerd uit de apocryfe teksten en gecombineerd met de traditie van de zwervende Dionysische vruchtbaarheidsgod. De Zoon van God wordt gekruisigd in het Verre Oosten, een vrouw die hem liefheeft begraaft hem en van haar tranen wordt een jongen geboren, Elua. Elua trekt naar het westen, op zoek naar een paradijs. Hij vindt dat paradijs in Terre dAnge. Zijn motief is : heb lief zoals ge wilt.

Geografie

De kaart in het begin van het boek laat geen twijfel bestaan: het is Engeland met Ierland voor de kust van de Benelux, Frankrijk het noorden van Spanje, Italie en Duitsland. De landen krijgen wel andere namen: Alba en Eire, Terre d Ange, Aragonia, Caerdicca Unitas en Skaldia.