In de Ban van de Ring

Situering

Een pseudo middeleeuwse wereld, bevolkt met mythische wezens en waar magie gangbaar is, al is ze beperkt tot tovenaars en goden.

Karakters

Elfen: onsterfelijke wezens van immense schoonheid, archetypes voor de natuur, voor kunst en cultuur
Orks: elfen die gecorrumpeerd werden door Sauron en zo verworden zijn tot de complete tegenstelling van elfen
Dwergen: een volk van harde noeste werkers, die het liefst onder de grond werken in de mijnen. Beroemd om hun smeedkunsten en gedreven door lust naar rijkdom
Hobbits: archetypes voor de bezadigde, typsich Engelse jan modaal: afkering van avontuur, geneigd tot rust en conservatisme
Valar en Maiar: de goden en halfgoden van de wereld, begiftigd met magie
Allerlei mythische wezens zoals draken, wargs,...
Enten: bomen die leven en denken als mensen, en die zich kunnen bewegen, de herders van de wouden en bossen

Taal en religie

Tolkien was baanbrekend als schrijver voor het fantasy genre, maar ook op gebied van talen: hij vond allerlei talen uit, compleet met hun eigen geschiedenis en schrift. Zo hebben de elfen Tengwar lettertype voor het schrijven van hun Sindarijns en Quenya, hebbend e dwergen hun runen, mensen hun gewone letters.
Taal en religie zijn voor Tolkien ook verbonden. Hij schreef een volledige mythologie voor Engeland, gebaseerd op de Kalevalla en de Edda's uit het hoge noorden.

Geografie

Midden-aarde, een mythische personificatie van het rurale Engeland uit de vorige eeuw.
Tolkien beschreef zijn geliefde shire gebaseerd op de groene weiden rondom Oxford waar hij les gaf. Hij had een geweldige afkeer van vervuiling en de komende industrialisatie, die hij herschreef in zijn boeken als de opkomst van Saruman en Orthanc.