De uitgiftes

Uit de reeks De Laatste Koning van Osten Ard

Cover: Paperback
Pagina's: 480
Gepubliceerd in 2017
Uitgegeven door Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024567379

Uit dezelfde reeks:

De Kroon van Heksenhout deel I
De Kroon van Heksenhout deel II

De Kroon van Heksenhout deel I

Verhaal

Het gevaar van Ineluki Stormkoning is geweken en het koninkrijk van Osten Ard boert gezapig verder onder het bewind van Simon en Miriamele. 30 jaar nadat ze hun laatste avonturen beleefd hebben in de Engelentoren, komt er verschrikkelijk nieuws dat Hertog Isgrimnur op sterven ligt. Het koningspaar rept zich naar het noorden om hun laatste respect te betuigen.
Ondertussen wordt duidelijk dat het gevaar niet helemaal geweken is. De Nornen laten weer van zich horen en hun oude koningin ontwaakt uit haar diepe winterslaap. Ze maken zich op voor een nieuwe Oorlog om de Terugkeer.
Het wordt duidelijk dat de troonsopvolger, Morgan, een jongeman en kleinzoon van Simon en Miriamele, nog niet klaar is om zijn verantwoordelijkheden op te nemen, hij maakt liever plezier. Dit tot groot ongenoegen en frustratie van zijn grootouders.
Gelukkig komt familie van Binabik ter hulp en krijgt de jonge Morgan een Qanucse gezel, net als Simon vroeger.

Stijl

Het lijkt wel gisteren dat ik de laatste pagina van de Boeken van Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard heb gelezen. En deze nieuwe reeks, niettegenstaande er dertig jaar tussen liggen, neemt het verhaal en de personages even gemakkelijk terug op als het boek om te lezen. De stijl van Tad is nog steeds dezelfde, het verhaal is verrijkt met talloze nevenplots en verhalen, de personages zijn gegroeid in leeftijd maar zijn nog steeds onderhuids dezelfde, nieuwe karakters maken hun opwachting en terug met dezelfde diepgang die in het ander werk van Tad te vinden is.

Appreciatie

Een prachtig vervolg op de epische voorganger. Een must voor elke liefhebber van epische fantasy. De mix van oud europese folklore en legenden maken van dit verhaal een dieper geheel, in de stijl van de avonturen in Midden-aarde.
Lees ook het interview met Tad Williams, aan de hand van die inzichten krijg je meer diepgang in de kronkels van sommige verhaallijnen en de karaktertrekken van sommige personages.