De schrijvers

Auteur: George R.R. Martin
Illustrator: Luis Royo
Vertaler: Renee Vink

Van dezelfde auteur:

De Fevre Dream
De IJsdraak
Een Storm van Zwaarden
Het Spel der Tronen
Strijd Der Koningen
Windhaven

De uitgiftes

Cover: Hardcover
Pagina's: 120
Gepubliceerd in 2016
Uitgegeven door Luitingh Sijthoff
ISBN: 978924570881

De IJsdraak

Verhaal

Een prachtig sprookje over een meisje, een winterkind, dat weinig lacht en knuffelt, die een ijsdraakontmoet en vriendschap sluit met het mythische beest.
Als de oorlog komt en de vuurdraken de boerderij aanvallen, vecht zij terug met haar ijsdraak en offert ze heel veel op.

Stijl

Is het de stijl van George R.R. Martin? Mocht ik het niet geweten hebben dat het een boek van zijn hand was, ik had het er nooit uitgehaald. Het is geschreven als een sprookje en het volgt ook die stijl: kort, direct, zonder veel uitweidingen of diepgang in de personages. Maar prachtig als sprookje.

Appreciatie

Volgens het boek, is het een perfecte introductie tot de wereld van Het Lied van IJs en Vuur, maar ik herken geen elementen van de wereld van Westeros. Het verhaal is heel nauw afgelijnd en geisoleerd. Er worden maar enkele personages opgevoerd die totaal onbekend zijn in de saga, noch de plaats van het gebeuren doet een belletje rinkelen.
Op zich is het een heel mooi sprookje, maar ik had iets meer verwacht van het boek. Het is kort, beperkt en weinig uitgewerkt. Dus als sprookje is het ideaal. Maar het past niet echt als onderdeel van de saga.
De illustraties van Luis Royo (ja, de enige echte!) zijn prachtig en vormen een prachtig geheel met het verhaal.
Het is een heel aparte editie, een soort boek dat ik nog niet veel tegengekomen heb. Maar zeker de moeite waard: een kort verhaal, een echt sprookje, mooi geillustreerd. Compact en mooie luxueuze uitvoering. Ik kijk uit naar eventueel andere exemplaren die in deze trend zouden volgen.