De schrijvers

Auteur: Bernhard Hennen
Illustrator: Karel Van Laar
Vertaler: Olga Groenewoud

Van dezelfde auteur:

De Broederschap
De Elfen
De Vlucht van de Slaaf
De Wraak van de Tovenaar
Elfenkoningin
Elfenlicht
Elfenlied
Elfenwinter
Fjordland
Het Spel Van De Raven
Ravengod

De uitgiftes

Uit de reeks De Elfen

Cover: Paperback
Pagina's: 608
Gepubliceerd in 2009
Uitgegeven door Luitingh Fantasy
ISBN: 9789024524334

Uit dezelfde reeks:

De Elfen
Elfenwinter
Elfenlicht
Elfenlied
Elfenkoningin

De Elfen

Verhaal

Het vikingsdorp van de jarl Manfred wordt bedreigd door een mythisch wezen dat mensen uitmoordt. Op jacht naar het ondier, raakt Manfred verdwaald in de Alfenwereld. Daar maakt hij kennis met de koningin Emerelle, die hem er op uitstuurt samen met een jachtgezelschap van elfen om het wezen te doden. Immers, het wezen is de aloude aartsvijand van de elfen, de devanthar.
Manfred, Nuramon en Farodin worden gevangen genomen door de devanthar in een tijdsbel en jaren gaan voorbij. Ondertussen trekt de devanthar naar de elfenwereld en vermomd als Nuramon, maakt hij zijn geliefde zwanger.
Als het drietal zich weet te bevrijden en terugkeert naar de elfenwereld, worden ze belast om de zoon van hun geliefde te doden, hij wordt immers aanzien als een gevaar voor de alfenwereld. Met tegenzin aanvaarden ze hun opdracht, niet uit eigen keuze, maar omdat de koningin hun geliefde heeft verbannen naar een gebroken wereld en ze haar enkel wil terughalen als de zoon gedood is.
In hun achtervolging van de zoon en de davnthar, neemt het drietal alfensterren, maar raken telkens verloren in tijdsstromen waardoor er in de wereld jaren voorbijgaan terwijl het voor hen enkel ogenblikken zijn. Zo ziet Manfred zijn geslacht uitgroeien en zijn dorp tot een heuse stad.
Uiteindelijk kunnen ze de devanthar inhalen en doden en de geliefden komen uiteindelijk samen.

Stijl

Epische Fantasy

Een luchtige en bijtijds graggpige stijl, maken dit boek gemakkelijk leesbaar. De beschrijvingen zijn pakkend genoeg om ze tot het laatste woord te lezen en brengen de wereld en de omstandigheden tot leven.
De personages zijn mooi uitgewerkt en hebben elk een eigen identiteit. Geen eenzijdige persoonlijkheden met enkel goede of slechte kwaliteiten, maar eerder 'menselijke' personages met een deel goede en afhankelijk van de omstandigheden, soms eerder kwade bedoelingen.

Appreciatie

Een verrassende nieuwe wending in de epische fantasy. Het samenbrengen van een vikingwereld en elfen, gecombineerd met enkele oude Griekse mythische wezens in een queeste verhaal is een verfrissend nieuw concept.
De idee van een queeste als uitgangspunt is niet het enige in het boek, maar is verrijkt met talloze nevenplts die het verhaal meer diepganggeven.
Soms is het springen door de tijd wat overdreven en is het eerder afgezaagd aan hetw orden, een rem voor de elan van het verhaal. Maar op het einde komt alles mooi samen en wordt het verhaal mooi afgerond.