De schrijvers

Auteur: Celia S. Friedman
Illustrator: Rien van der Kraan
Vertaler: Richard Heufkens

Van dezelfde auteur:

Als de ware duisternis valt
De Gramschap
Het Eindspel
Het Zielenvuur
In de schaduw van de zwarte zon
Kroon der schaduwen

De uitgiftes

Uit de reeks Koudvuur

Cover: Paperback
Pagina's: 558
Gepubliceerd in
1986
2006
Uitgegeven door
Meulenhoff-M (1996)
Luitingh Fantasy (2006)
ISBN: 9024559804

Uit dezelfde reeks:

Als de ware duisternis valt
In de schaduw van de zwarte zon
Kroon der schaduwen

Als de ware duisternis valt

Verhaal

Op de middeleeuwse wereld Erna is na twaalf eeuwen strijd tussen de mens en de faege, een verschrikkelijke kracht die de hele wereld omspant en die zich manifesteert in de dromen en de nachtmerries van de mens, een wankele balans ontstaan. Vier mensen, reisgezellen tegen wil en dank, onder wie de priester-krijger Damien Vryce en de tovenaar Gerald Tarrant, vermoeden een heftig offensief van de faege en proberen daar iets aan te doen.

Stijl

Episch

Niettegenstaande zijn omvang blijft het verhaal aantrekkelijk en spannend.
Dit vooral door de personages: hun karakters worden ten volle uitgediept. Ze hebben zowel goede als kwade facetten en dat maakt hun karakter evenwichtig.
Friedman gebruikt haar kennis in de dieptepsychologie om dat extra in de verf te zetten. Dit verklaart misschien ook dat het verhaal zeker de doorgewinterde fantasylezer zal aanspreken.

Appreciatie

Een boek om te lezen en te herlezen

Veruit een van de briljantste fantasywerken. De Koudvuur trilogie mag gerust in een top tien lijst van fantasywerken staan naast In de Ban van de Ring, De Wereld van IJs en Vuur, Amber en andere groten die het genre fantasy gemaakt hebben wat het nu is.
De wereld is prachtig omschreven, de karakters zijn diep en minutieus uitgewerkt, in zo'n detail dat je maar zelden vindt, en het verhaal op zich met al zijn facetten en zijsporen, is uniek en origineel.
En het einde: het einde is briljant...