De schrijvers

Auteur: W.J. Maryson
Illustrator: Nico Keulers
Vertaler:

Van dezelfde auteur:

Emaendor
Fiander
Sperling
Vloch

De uitgiftes

Uit de reeks Meestermagier

Cover: Paperback
Pagina's: 332
Gepubliceerd in 1999
Uitgegeven door Meulenhoff M
ISBN: 9029059516

Uit dezelfde reeks:

Sperling
Emaendor
Vloch
Fiander

Fiander

Verhaal

Het land Aiden wordt bedreigd door duistere machten, geleid door de zwarte heer Yrroth. Met zijn legers rukt hij steeds verder op en verovert stad na stad.
De jongen Jyll, die heeft ontdekt dat hij een meestermagier is, probeert Yrroths opmars te stuiten. Met negen gezellen tracht hij in het bezit te komen van de vijf aartszwaarden, een machtig middel in de strijd tegen het kwaad. Inmiddels wordt duidelijk dat Jyll, die zich nu D'Anjal noemt, niet zomaar een magier is, maar dat hij de Ene, de Erfgenaam is.
Ook in Fiander ontwikkelt hij zijn vermogens verder. De gebeurtenissen raken in een stroomversnelling. Yrroth rukt verder op. Zowel hij als D'Anjal hebben de Zwarte Paden ontdekt, een magische schaduwwereld waarop een deel van de strijd zich af gaat spelen. Intussen komen vertegenwoordigers van verschillende volken naar Bregaua, waar op het Convent van Bregaua de leiders van deze volken afspraken moeten maken om de strijd met de Zwarte Heer aan te gaan.
Dan begint Yrroth aan de belegering van Bregauannis.

Stijl

Appreciatie

Beter een goede kopie dan een slecht origineel

Dat was het antwoord van Wim Stolk (de auteur zijn echte naam), toen hem gevraagd werd of hij zich bewust was dat deze reeks heel nauw aanleunde bij het opus van Tolkien. Om niet te zeggen een soort van kopie was.
Hij heeft ondertussen deze kritiek al op vele fora en tijdens vele events mogen aanhoren. Men kan er niet van uit dat er heelw at elementen zijn waar Stolk schatplichtig is aan Tolkien. En waar hij zonder schroom ideeen van overgenomen heeft.
Toch mag dit werk gelezen worden. Leuk en typisch een epos waarin een onbeduidende niemendal opeens de enige lijkt te zijn die de wereld kan redden.