De Bloedbroederschap

Verhaal

In het vorige deel, De Steen der Tranen, had Richard de grens tussen de Oude en de Nieuwe Wereld neergehaald om op tijd terug in de Nieuwe Wereld te geraken. Maar eenmaal de grens beslecht was, konden de legers van de Imperiale Orde ongehinderd optrekken naar de Nieuwe Wereld. Tegen zo'n grote overmacht is geen enkel nationaal leger bestand. Dit, plus het feit dat de landen zich hadden gekant tegen de Biechtmoeder en haar hadden geëxecuteerd, laat Richard besluiten om de soevereiniteit van alle landen in de het verbond van het Middenland op te zeggen. Elk land dient geannexeerd te worden in D'Hara, onder Richards bestuur. Wie zich niet onvoorwaardelijk overgeeft, wordt gezien als vijand in de strijd tussen D'Hara en de Imperiale Orde.

Ondertussen trekt Jagang, de Droomwandelaar, met zijn immens leger op naar het Paleis der profeten. In het Paleis ontdekt Priores Verna dat de vorige priores, Annalina, niet dood is maar gevlucht is met Nathan de profeet. Ze begint een interne strijd tegen de Zusters der Duisternis.

In de Nieuwe Wereld trekt een militaire groepering, genaamd de Bloedbroederschap, op tegen iedereen met de gave. De leider van de groep, Tobais, kan Kahlan en Adie gevangen zetten en voert hen mee naar de Oude Wereld, naar het Paleis der Profeten om hen te overhandigen aan Jagang.

Richard ontdekt dat maar te laat. Ondertussen heeft hij samen met zijn Mord-Sith de Toevnaarsburcht kunnen betreden en heeft er een boek gevonden, een dagboek van een magiër die opgesloten werd ten tijde van de Grote Oorlog. Hij ontdekt heel wat dingen over de magische schepselen die gecreëerd werden tijdens die oorlog en ontdekt ook dat Jagang iemand is die die verdorven magsiche manipulatie in zijn genen heeft. Omdat hij niet op tijd terug kan keren naar de Oude Wereld, gebruikt hij de Sliph, een magisch transportmiddel ook gecreëerd tijdens diezelfde periode. Hij kan op het nippertje Kahlan en Adie redden en vernietigd het Paleis der Profeten, om te verhinderen dat Jagang zijn hand kan leggen op de magie van die plaats. Terwijl hij dat doet, bevrijdt hij ook de koningin van de mriswith, schepselen net als Jagang gemaakt door magie. De koningin die druk aan het broeden is, trekt naar de Tovenaarsbrucht, op de hielen gezeten door Richard. Richard en Kahlan kunnen de koningin doden en samen leiden ze het D'Haraanse leger aan in ene strijd tegen de Mriswith en de Bloedbroederschap. Die ze op het nippertje winnen.

Stijl

Het timbre van de boeken wordt meer duister, de dreigende oorlog kan je voelen door de woorden.

Appreciatie