De uitgiftes

Uit de reeks De Boeken van Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard

Cover: Paperback
Pagina's: 695
Gepubliceerd in 1994
Uitgegeven door
ISBN: 9024514207

Uit dezelfde reeks:

De Drakentroon
De Steen des Afscheids
De Groene Engeltoren: De Belegering
De Groene Engeltoren: Het Ontzet
Brandende Man

De Groene Engeltoren: De Belegering

Verhaal

Een van de langste novels ooit geschreven.
Het derde deel van de serie Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard, is zo omvangrijk dat de uitgeverij besloten heeft het deel op te splitsen in twee aparte delen.
Het eerste deel, De Belegering, vertelt het vervolg van de Steen des Afscheids. De legers van Jozua Eenhand zijn verzameld op de STeen des Afscheids. Samen met de overlevende leden van het Genootschap van het Schrift, proberen ze wijs te geraken uit de oude profetie, dat aan Jozua kan vertellen hoe ze de onoverwinnelijke stormkoning Ineluki kunnen verslaan.
Simon en Binabik beseffen dat een van de grote zwaarden, Heugenis, in feite het zwaard van John Prester is, Glanzende Nagel. Maar dat zwaard is begraven met de Hoge Koning, dicht bij koning Elias in de schaduw van de Hayholt.
Ondertussen lijdt Miriamele nog steeds de gevangenschap van de hoveling, die misbruik maakte van haar vertrouwen.
De andere prinses, Maegwin van de Hernystir, raakt steeds meer onder de invloed van haar waanzin en stelt haar leger op om weerstand te bieden tegen de legers van Elias.
De Sithi in Aldheorte maken zich ook op voor een conflict met de mensheid.
Jozua maakt zich op voor een beleg terwijl Simon op weg gaat naar de Hayholt om het derde zwaard te gaan halen dat Ineluki kan verslaan.

Stijl

Het genre science fiction en fantasy is het genre voor Tad Williams, en dit voor twee redenen: ten eerste de vrijheid die het genre heeft aan de verhalen en aan de schrijver, ten tweede Tad Williams is een man die geen korte verhalen kan schrijven. Hij schrijft epische fantasy omdat hij veel woorden nodig heeft om zijn verhaal te doen. Voor hem is een genre in principe een contract, aangegaan door de schrijver naar zijn lezer toe. De lezer is vrij vergevingsgezind, hij laat de schrijver veel toe, maar op het einde van de rit (of het verhaal) wil de lezer wel waar hij voor gekozen heeft: hij wil zijn verwachtingen gelezen hebben. Hoe de schrijver daar geraakt, daar geeft de lezer hem genoeg ruimte voor. Het verhaal groeit naarmate het geschreven wordt, er komen nevenplots of afwijkingen bij en daar is ruimte voor nodig. Ruimte die de genres van Science fiction en fantasy voldoende bieden.
De boeken hebben een gelijkaardige opbouw: het verhaal start simple, dan komet ere en chaotische en meest bombastische wending die alle wegen open laat. Gaandeweg het verhaal zullen de karakters keuzes maken die het verhaal terug stroomlijnen in de richting waar het naartoe moet gaan.
Net als bij Tolkien, geeft Tad Willaims de nodige aandacht aan het uitwerken van de wereld en de personages. Folklore en mythologie, talen en eigen cultuur en geschiedenis, reliegie en politiek worden meegenomen om meer realiteit aan het verhaal mee te geven. De karakters zijn niet enkel speerdragers, zelfs de kleinere rollen worden met de nodige zorg uitgewerkt en beschreven. Zo krokgt het verhaal meer diepgang en realiteit.
Humor spelt volgens Tad Williams ook een heel grote rol in de storytelling van de verhalen. Het hoeft niet altijd op het moment zelf dat er iets gebeurt, dat er een humoristische noot het drama wat moet verzachten, het mag ook later maar duidelijk verweven. Dat heeft het verhaal meer samenhang en terug, meer diepgang en realiteit. En som mag die humor wel wat plat zijn, want mensen in het echte leven lachen ook zelfs met platte humor.
Belangrijk in het leven is dat er geen zwart wit tegenstellingen zijn, maar veel grijze gebieden. Zo ook in zijn verhalen: niets is echt maar een kant van het spectrum: goed kan soms zijn slechte kant laten zien, slecht heeft soms meer goede kanten in zich dan gedacht.
De notie van magie gebruikt Tad Williams wel in zijn verhalen, maar in geringe mate. Overmatig gebruik van magie leidt tot ontkenning van het nut van magie.
Een belangrijk concept in de verhalen van Tad Williams zijn familiebanden en de eigen identiteit. De familie geeft een zekere realiteit aan een individu, maar het is ook aan dat individu om zijn eigen persoonlijkheid te vinden en te definieren.
Als rasechte Amerikaan is kolonialisme ook een topic die Tad Williams bezig houdt. De idee van de “originele” mensen die woonden in een land en die migranten verwelkomden, om dan later te zien dat die migranten hen gingen overheersen, is een stigma waar sommige Amerikanen mee worstelen, zoals sommige Duitsers nog steeds worstelen met de stigma van de oorlogen. Tad Williams beschrijft de relaiteit dat het gebeurt, maar kiest tussen de lijnen door de kant van de overheerste aboriginals.
Tad Williams spelt met het idee dat religie dezelfde wortels deelt als mythologie: het geeft een zekere spirituele legitimiteit aan sommige politieke instanties. Een erg volwassen opvatting van godsdienst die het verhaal extra dimensie geeft op vlak van sociale interacties.

Appreciatie

Ik heb de reeks gelezen voor het eerst in 1992, toen de boeken nog 900 BEF kostten. Ik had toen ook al kennis gemaakt met Tolkien en zijn wereld en ik was toen op zoek naar boeken die me hetzelfde gevoel konden geven, zonder een flauw aftreksel of kopie te zijn. En dat vond ik toen in het De Boeken van Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard.
Het verhaal van SImon de koksjongen als antiheld, de epische strijd tegen de Nornen, de eigenaardige visie op bondgenootschap van de Sithi, het sprak tot de verbeelding, de wereld zoog me op zonder een afkooksel te zijn Tolkiens Midden-aarde.
Het verhaal was boeiend, de personages hadden een voor mij toen ongekende diepgang en het plot was ijzersterk, helemaal niets aai doordat er veel nevenplots en plotselinge wendingen waren. Een echte aanrader voor iemand die van epische fantasy houdt.