De schrijvers

Auteur: Stan Nicholls
Illustrator:
Vertaler: Lia Belt

Van dezelfde auteur:

Beschermheer van het Licht
De Wapens van de Magie
Keizerin van het Duister
Koning van de Schaduw

De uitgiftes

Uit de reeks De Orc Trilogie

Cover: Paperback
Pagina's: 270
Gepubliceerd in 2005
Uitgegeven door Luitingh Sijthoff
ISBN: 9024552788

Uit dezelfde reeks:

De Elfentoren
Een Storm van Smaragden
Het Koningscomplot
Wintertij
Keizerin van het Duister
Beschermheer van het Licht
Koning van de Schaduw

Beschermheer van het Licht

Verhaal

Voor Struyk en zijn woeste en plunderende bende Orcs komt er onverwacht een eind aan hun geregeld bestaan als de mens in hun wereld zijn intrede doet. Meteen is duidelijk: Struyk en zijn makkers zullen moeten vechten voor hun wereld - en die van alle Orcs - om hun recht van bestaan veilig te stellen. Geholpen door zijn medestrijders, onder wie korporaal Coilla en de dwerg Jup, probeert de Orcs-hoofdman een aanvalsplan te bedenken. Orcs zijn evenwel niet gewend zelf het heft in handen te nemen, ze zijn alleen maar gewend blindelings opdrachten uit te voeren en zich desnoods, maar liever niet, te laten afslachten. Bovendien is er meer aan de hand: Struyk en zijn bende hebben namelijk hun opdrachtgeefster, de gruwelijke tovenares Jennesta, zodanig beledigd dat ze moeten vluchten om het vege lijf te redden. Of dat zal lukken is nog maar de vraag.

Stijl

Grappig.

Appreciatie

Het leuke aan dit verrassend verfrissend boek, is dat de orcs nu voor een keer niet de slechteriken zijn, maar personages met hun eigen beweegredenen en aspiraties. Het verhaal zit vol humor, gevechten vol actie en wendingen in het plot. Het is een aanrader, maar alleen voor mensen die houden van het lezen over stevige zwaardgevechten en woeste actie.
Enige opmerking voor bepaalde fantasylezers, de orcs worden in onze 'echte' wereld binnengetrokken. Sommige lezers houden de twee werelden liever gescheiden. Maar voor mij persoonlijk mag dit de pret niet drukken.