Amber 1 - De negen prinsen
Amber 2 - Het vuur van Avalon

Verhaal

Amber is een mythisch rijk dat via schaduwen in verbinding staat met andere werelden, waaronder onze aarde. Negen prinsen van Amber strijden, na het verdwijnen van hun vader Oberon om de macht in Amber. Een van hen, Corwin, doet na een aanslag op zijn leven, in het eerste boek een poging om de macht te grijpen. Wanneer deze mislukt, spreekt hij een vloek uit over Amber. Zijn broer Eric bestijgt de troon.
Wanneer Corwin, vijf jaar later, in het tweede deel een nieuwe poging doet om de macht te grijpen moet hij niet alleen tegen zijn broer strijden, maar ook tegen pikzwarte wezens die hij door zijn vervloeking heeft opgeroepen en die vanuit de hoven van chaos Amber bedreigen.

Stijl

Amber is een klassieker geworden in de SF-literatuur. Deze eerste twee verhalen zijn origineel en spannend. De schrijver maakt er herhaaldelijk gebruik in van elementen uit de geschiedenis en de mythologie.

Appreciatie

Een machtige sage over Amber, dat gerust naast Tolkiens opus mag staan. Het verweven van fantasy en de huidige wereld, in de onnavolgbare stijl van Zelazny is een unieke ervaring.