De schrijvers

Auteur: Pierre Grimbert
Illustrator:
Vertaler: Margreet van Muijlwijk

Van dezelfde auteur:

De Verbroken Belofte
Het geheim van Ji

De uitgiftes

Uit de reeks Het Geheim van Ji

Cover: Paperback
Pagina's: 320
Gepubliceerd in 2015
Uitgegeven door Luitingh Sijthoff
ISBN: 9024565901

Uit dezelfde reeks:

De Verbroken Belofte
Het geheim van Ji

De Verbroken Belofte

Verhaal

Op de hielen gezeten door de Zuu, besluiten de erfgenamen achter de geheimzinnige vijand aan te gaan die deze moordenaars aanstuurt. Het lijkt hun enige kans om het geheim van Ji te ontrafelen, maar hun zoektocht naar de mysterieuze man levert alleen maar meer raadsels op. Een eeuwenoud dagboek biedt wellicht de antwoorden die ze zoeken. De erfgenamen zullen alles op alles moeten zetten om het boek te vinden en te voorkomen dat het grootste geheim van de wereld verloren gaat. Zelfs als dat betekent dat ze de hulp van een god moeten inschakelen.
Het gezelschap ondergaat enkele veranderen: ten eerste voegt zich een nieuw personage bij de groep, van wie we een glimp hebben kunnen opvangen in De erfgenamen: Maz Lana, een hogepriesteres die in dat boek ontkomen was aan een Zuu-aanslag.
Via haar wordt er eindelijk wat meer informatie over Grimberts enorm uitgebreide wereld in het boek zelf verwerkt: in deel een werd pas bij het lezen van de appendix duidelijk hoe gedetailleerd de wereld van Grimbert was.
Ook krijgt Bowbaq, die in het eerste deel de meest interessante maar helaas ook de meest marginale reisgenoot was, nu meer aandacht, omdat zijn telepathie een stuk nuttiger blijkt te zijn dan gedacht.
Yan blijkt nu ook bijzonder te zijn, en misschien is dat wel jammer. In De erfgenamen was Yan namelijk de enige zonder speciale talenten, wat hem juist een interessant personage maakte. Nu blijkt hij ineens verreweg de grootste potentie te hebben. Gelukkig zorgt dit ervoor dat Leti hem nu niet meer zo mag. Hun romantische subplot, wat soms het verhaal behoorlijk vertraagde in deel een, is hierdoor mooi terzijde geschoven.

Stijl

Tempo van het verhaal blijft laag.De focus ligt vooral op de personages en hun onderliggende verhouding. Dit is niet altijd genoeg om de aandacht vast te houden. De schrijver komt ook wat naief over met zijn herhaalde verzekeringen dat de groepsleden nu zo innig met elkaar verbonden zijn.
Pas op het eind wordt het weer echt spannend.

Appreciatie

In opmars

Het duurde 15 jaar tegen dat het werk van Grimbert werd vertaald in het Nederlands. De uitgeverij zette vrij veel in, in amper enkele maanden tijd verscheen al deel twee. Waarschijnlijk niet vanwege het vertrouwen in het succes van het boek maar eerder omdat het tweede deel opmerkelijk beter is dan het eerste.