De schrijvers

Auteur: Adrian Stone
Illustrator: Jesse van Dijk
Vertaler:

Van dezelfde auteur:

De Achtste Rune
De Eerste God
De Klauw
Duivel Trilogie
Profeet van de Duivel
Rune
Ziel van de Duivel
Zoon van de Duivel

De uitgiftes

Uit de reeks Duivel

Cover: Paperback
Pagina's: 334
Gepubliceerd in 2009
Uitgegeven door Luitingh Sijthoff
ISBN: 9024529468

Uit dezelfde reeks:

Duivel Trilogie
Zoon van de Duivel
Profeet van de Duivel
Ziel van de Duivel

Profeet van de Duivel

Verhaal

In een wereld waar magie kan gekanaliseerd worden door godsdiensten en presters, manifesteert een gewone stervling zich als een god en weet hij genoeg aanhangers te verzamelen om inderdaad een godheid te worden. Maar de volgelingen van deze nieuwe god, Cataris, worden meedogenloos vervolgd.
Zabatha, de leider van de godsdienst van Cataris, ziet in een jongen een groot talent om magie te kanaliseren en lijft de jongen in bij de godsdienst. Als onderdeel van de initiatie, wordt hun pink afgesneden, vandaar later zijn naam Marak Viervinger.
Marak wordt opgeleid wordt tot het priesterschap van Cataris, maar tijdens een raid op volgelingen van Cataris wordt hij gevangen genomen – of bevrijd - en de opperpriesteres Verina van een andere orde neemt hem onder haar vleugels. Marak ondergaat de Proef en blijkt in staat te zijn ook goddelijke magie te kunnen kanaliseren van een andere godheid. Hij kiest voor de god Ava, die alles in het teken van evenwicht stelt.
Maar de cataristen zijn hem niet vergeten en Zabatha onderneemt van alles om Marak terug in zijn macht te krijgen, immers door de macht van Marak zou Cataris de wereldheerschappij kunnen veroveren.

Stijl

Mooi en krachtig geschreven. De personages zijn mooi uitgewerkt en hebben een eigen persoonlijkheid dat duidelijk en consistent is.
De beschrijvingen van de wereld zijn compact maar zeker voldoende om een duidelijk beeld te scheppen van de wereld, zonder dat hij volledig voorgekauwd is. De lezer kan zelf aan de hand van de beschrijvingen de wereld zelf invullen met zijn eigen visie, wat van een zeker meesterschap van schrijven getuigt.

Appreciatie

Het is sinds Peter Schaap geleden dat ik een Nederlandse schrijver zo kon apprecieren. Niet dat er geen andere goede schrijvers zijn in Nederland, maar Adrian Stone schrijft bijzonder goed en het verhaal spreekt aan. Het is een origineel concept, het fantasy gehalte ligt optimaal en de uitwerking van zijn concept is prima.