De schrijvers

Auteur: Frank Herbert
Illustrator:
Vertaler:

Van dezelfde auteur:

Duin

De uitgiftes

Uit de reeks Duin

Cover: Paperback
Pagina's: 0
Gepubliceerd in 2000
Uitgegeven door Uitgeverij M
ISBN: 9789029015691

Verfilmd

Uit dezelfde reeks:

De Machine Oorlog
De Slag om Corrin
Paul van Atreides
Duin

Duin

Verhaal

Het magnus opus van Frank Herbert handelt over een legendarische heelalsage waar alles draait om melange, een specie die het menselijk bewustzijn tot ver voorbij zijn grenzen kan verleggen. Melange wordt gedolven op maar een planeet in gans het universum, genaamd Arrakis.
Arrakis is ook bekend als Duin want het is een woestijnplaneet. De enige bewoners van de desolate planeet zijn de Vrijmans en een lokale levensvorm, de wormen. Deze wormen zijn te vergelijken met onze regenwormen, alleen zijn ze duizenden keren groter en kunnen ze woestijnstations in hun geheel verzwelgen.
De saga vangt aan als de familie Atreides aan het pakken is voor haar veruis naar Arrakis. Ze hebben van de keizer de heerschappij gekregen, voorheen in de handen van hun oude vijanden de Harkonnen. Ze beseffen maar al te goed dat er meer achter zit dan enkel een verdeling van machten, immers wie controle heeft over de planeet, heeft controle over de melange en die is nodig voor ruimtereizen.
Eenmaa aangekomen op de planeet, worden ze van binnenaf verraden en word de hertog vermoord, terwijl de zoon Paul en de hertogs concubine Jessica(die op dat moment zwanger is) kunnen vluchten in de woestijn, achterna gezeten door de soldaten van de Harkonnen, onder het toeziend oog van de keizer.
Paul en Jessica worden opgenomen door de Vrijmans en stilaan wordt duidelijk dat Paul hun lang verwachte messias is. De avonturen nemen toe en Paul leidt niet alleen de Vrijmans tot overwinning op hun eigen planeet, maar hij start een heilige oorlog doorheen het hele gekende heelal.

Stijl

Legendarische heelalsage

Onnavolgbare stijl, tikkeltje dramatisch en episch, maar het verhaal smeekt om dergelijke stijl. Frank Herbert omschrijft het heelal en zijn visie op de toekomst duidelijk, gedetailleerd maar verveelt nooit. Consequent en samenhangend, het verhaal vertelt en blijft boeien.

Appreciatie

Het sleutelwerk voor Science Fiction

Met recht en reden wordt dit boek door velen aanzien als de Lord of the Rings van het genre Science Fiction. Persoonlijk vind ik het nog steeds het beste epische science fiction werk dat ik ooit heb gelezen.
Het boek en eigenlijk heel de serie, is een mijlpaal in het genre en zou op elke lijst van verplichte literatuur staan dat een boegbeeld zou kunnen zijn voor twintigste eeuwse literatuur.