De schrijvers

Auteur: Deborah Chester
Illustrator:
Vertaler:

Van dezelfde auteur:

De Bokaal
De Ring
Het Zwaard

De uitgiftes

Uit de reeks Het Zwaard, de Ring en de Bokaal

Cover: Hardcover
Pagina's: 383
Gepubliceerd in 2004
Uitgegeven door Uitgeverij M
ISBN: 902253930X

Uit dezelfde reeks:

De Bokaal
De Ring
Het Zwaard

De Ring

Verhaal

Het tweede deel opent vrolijk, Dain gaat samen met Odfrey zijn nog niet officiele vader, Gavril en een klein leger en een hoop bedienden op weg naar het kasteel van de koning van Mandria om te kijken hoe de ridders van fort Dorst mee doen aan het toernooi. Onderweg worden ze aangevallen door non-wezens, Odfrey wordt gedood samen met een veel ridders. Na het gevecht besluiten ze dat Dain verder moet naar het kasteel van de koning samen met twee ridders en dat de rest terug gaat naar het fort om Odfrey te begraven. De andere doden worden ter plekke begraven.
Onderweg naar het kasteel van de koning van Mandria komen Dain, Sulein (een magier), Heer Terent en Heer Polquin Hertog Clune tegen die net daarvoor is overvallen door rovers. Ze delen hun kamp met ze en reizen samen verder.
Als ze aankomen in het dorp dat bij het kasteel van de koning ligt, blijkt dat de koning Dain niet wil ontvangen, omdat hij het te druk heeft met het aankomende toernooi. Dain besluit te wachten tot na het toernooi, maar dan besluit de koning om zo snel mogelijk na het toernooi een jacht vakantie te houden. Dain besluit om mee te doen aan het toernooi en regelrecht naar de koning te rijden om te vertellen dat Odfrey dood is en te vragen of hij de adoptie alsnog goed wil keuren. De koning keurt het goed en nodigt hem uit om mee te eten aan het feestelijk banket die avond, ook besluit hij dat hij Dain persoonlijk tot ridder zal slaan die zelfde avond.
Als Dain zijn gelofte opzegt, zegt hij op een wonderbaarlijke manier een oude gelofte. De oude gelofte houdt in dat je enkel vriendschap sluit en de geen die hij eigenlijk hoort te zeggen houdt in dat je eeuwige trouw zult zijn aan de koning. De koning besluit hem een aantal proeven te laten doen die niet iedereen hoeft te doen die ridder wil worden. Dan besluit de koning Dain mee te nemen met jagen.
De koning vertelt Dain tijdens het jagen dat hij eigenlijk Faldain heet en ongekroonde koning van Neder is. Hij zegt dat hij hem gelijk herkende toen hij voor hem stond op het toernooi veld en dat hij het zeker wist nadat Dain de oude gelofte had op gezegd, ook de proeven hadden dit uitgewezen. Ze besluiten (nog) niet bekend te maken wie hij werkelijk is.
Terug aan het kasteel kasteel van de koning van Mandria wordt Dain gewoon behandeld als de burchtheer van fort Dorst. Na een tijdje begint hij zich te vervelen van al het feesten en het hof leven en gaat flirten met vrouwe Theresa (de toekomstige vrouw van Gavril). Gavril die tot dan nog niet eens naar haar had gekeken, vindt dat niet leuk en gaat nu ook met haar flirten. Dat vindt Dain niet leuk en het loopt uit tot vechten. Dain en Gavril raken beiden gewond. Dain verliest zoveel bloed dat hij buiten bewustzijn raakt. Vrouwe Theresa krijgt gif binnen en raakt in levens bedreigende toestand.
Als Dain bijkomt blijkt dat de koning van Mandria bekendgemaakt heeft dat hij de ongekroonde koning van Neder is. Hierdoor is Dain hoger in rang dan Gavril en moet Gavril Dain zijn excuses aanbieden.
Het boek eindigt dat ze besluiten op zoek te gaan naar een geneesmiddel voor vrouwe Theresa.

Stijl

De stijl van Deborah is heel leuk en luchtig, het nodigt je uit om verder te blijven lezen. De sfeer dat het wereld waarin het verhaal zich afspeelt, ademt een zekere duisternis uit. En deze tegenstelling maakt dat het boek zo intrigerend is en blijft.

Appreciatie

Het boek proeft origineel: de combinatie van het luchtige verhaal en de macabere sfeer dwingen je verder te lezen.