De schrijvers

Auteur: Deborah Chester
Illustrator:
Vertaler:

Van dezelfde auteur:

De Bokaal
De Ring
Het Zwaard

De uitgiftes

Uit de reeks Het Zwaard, de Ring en de Bokaal

Cover: Hardcover
Pagina's: 399
Gepubliceerd in 2005
Uitgegeven door Uitgeverij M
ISBN: 9022542424

Uit dezelfde reeks:

De Bokaal
De Ring
Het Zwaard

De Bokaal

Verhaal

Het verhaal gaat verder als ze al even op weg zijn. Het gaat niet goed met de samenwerking tussen Dain en Gavril. Vrouwe Theresa is heel ziek en moet door een soort magie in leven worden gehouden. De rit in een koets in een vochtige omgeving is heel slecht voor haar. Dain wil dat ze naar fort Dorst gaan om daar bij te komen, maar Gavril wil daar niks van horen.Uiteindelijk weet Dain Gavril over te halen om toch naar fort Dorst te gaan. Onderweg naar het fort worden ze overvallen door rovers, daar aangekomen blijkt alles verwaarloosd te zijn. Hij wil eigenlijk boos worden maar dan komt hij erachter dat ze niet weten hoe ze zich moeten gedragen, ze hebben geen burchtheer die ze in het gareel houdt en daardoor hebben ze alles laten verslonzen om het hem naar zijn zin te maken. Dan wordt hij officieel tot burchtheer van Fort Dorst gekroond en maakt hij gebruik van het recht van koningen om twee beschermheren te hebben, namelijk heer Terent en heer Polquin.
Gavril denkt dat Dain weet waar de beroemde bokaal is, omdat Faldain erbij was dat de graal werd meegenomen door Tobeszidian. Hij onderwerpt Dain aan een gevaarlijk soort magie waarmee diens gedachten worden opengebroken. Dain weet zich toch te verzetten maar raakt geestelijk zwaargewond. Hij pakt een zwaard van godenstaal en geneest compleet (een soort deus ex machina). Dain kan zich herinneren hoe de omgeving van de verstopplaats van de bokaal eruit ziet. Hij vlucht weg van fort Dorst en gaat alleen verder op zijn reis naar Neder.
Als Dain in Neder aankomt met twee ridders (Heer Terent en nog een) ontmoeten ze een meisje met de naam Alexeika. Zij is de dochter van een generaal van koning Tobeszidian. Die generaal is omgekomen in een veldslag tegen Muncel.
Later worden ze aangevallen door wezens die de ridders doden. die wezens nemen Dain en Alexeika mee naar hun land, het land van de non-wezens. Dain wordt naar de leider van de non-wezens gebracht maar weet te ontsnappen. Hij vlucht samen met Alexeika op een Duisteros terug naar Neder.
Terug in Neder komen ze in een sneeuwstorm terecht, dan ziet Dain lichtinvallen zijn vader. Ze volgen de lichtinvallen die hen naar een ravijn leiden. Dain stort naar beneden en wordt gevangengenomen door verkenners van een legerkamp dat daar in de buurt ligt. Het blijken soldaten te zijn die trouw aan zijn vader en dus hem zijn. Alexeika is ook in het kamp.
Het leger trekt op naar de oude hoofdstad om die te veroveren. Als de oorlog begint gaat hij weg om de graal te zoeken (hij weet plotseling weer waar die is). Hij vindt de graal en al zijn verwondingen genezen als hij de graal aanraakt. Hij gaat terug naar de oorlog en laat vrouwe Theresa die ook in de stad is uit de graal drinken, zij geneest.
Zijn vader is in hem gekomen en helpt hem het leger aan te voeren. Hij breekt tot ver door de vijandelijke linies heen. Als hij bij Muncel aankomt verslaat en doodt hij de magiers die Muncel beschermen. Hij doodt Muncel zelf, dan blijkt hoe hopeloos de situatie is. Het leger van Muncel en de non-wezens is veel groter dan dat van Dain.
Dan komt koning Verence van Mandria met zijn leger. Ze verslaan het leger van Muncel en de non-wezens en Dain wordt koning. Gavril is dood en vrouwe Theresa is gezond.

Stijl

De stijl van Deborah is heel leuk en luchtig, het nodigt je uit om verder te blijven lezen. De sfeer dat het wereld waarin het verhaal zich afspeelt, ademt een zekere duisternis uit. En deze tegenstelling maakt dat het boek zo intrigerend is en blijft.

Appreciatie

Het boek proeft origineel: de combinatie van het luchtige verhaal en de macabere sfeer dwingen je verder te lezen.
Enig minpuntje vond ik het deus ex machina stuntje met het goddelijk staal en de wonderbaarlijke genezing, maar dat doet zeker geen afbreuk aan de intensiteit en kwaliteit van het verhaal.