De schrijvers

Auteur: Dan Simmons
Illustrator:
Vertaler:

Van dezelfde auteur:

Drood
Endymion
Het lied van Kali
Hyperion

De uitgiftes

Cover: Paperback
Pagina's:
Gepubliceerd in 2008
Uitgegeven door Luitingh Fantasy
ISBN: 9024528783

Endymion

Verhaal

250 jaar na de Val van Hyperion. Een gevangene in een executieapparaat vertelt zijn levensverhaal, hoe hij de lijfwacht werd van de One Who Teaches. Het verhaal begint als een gids voor buitenwereldse jagers op Hyperion en evolueert naar een 'travelogue' en jachtverhaal doorheen enkele werelden van de oude Hegemonie.

Stijl

Endymion is het zwakste boek van de Hyperion serie en dat voor twee redenen. Ten eerste is er ene vervolg voorzien maar toch voelt het boek aan alsof er heel wat zichzelf voorbij springt, anderzijds doet Simmons aan retconning (retroactief veranderen of herinterpreteren van het verhaal).

Daarnaast is het verhaal ook niet zo boeiend, het mist de briljante storytelling van Hyperion of het meeslepende van de space opera De Ondergang van Hyperion. Het voelt overwegedn aan als een travelogue.

Niettegenstaande dit is er ook een groter plot. Endymion introduceert de Pax, de nieuwe regering die nu nog meer dan de Hegemonie vroeger de plak zwaait over de bevolking. De helft van het boek wordt verteld vanuit het standpunt van Raul Endymion, de andere helft vanuit het standpunt van een priester van de Pax die Raul and Aenea achtervolgt op hun vlucht.

Appreciatie

De Pax regering is anstaanjagend maar komt heel geloofwaardig over dankzij haar technologie. Simmons beschrijft haar heel mooi en bouwt traag een coherent beeld op van haar motieven en natuur. Spijtig genoeg vervalt hij naar het einde van het boek meer naar ontdekkingsreizen en geeft hij de lezer niet genoeg de kans om bepaalde linken zelf te leggen.

Het boek op zich is heel ondankbaar, het vormt een brug tussen de afgewerkte saga en het bereidt dezelfde wereld voor op een verhaal rond religie, geloof en de messias. Het is de aanzet om het verhaal te vertellen, dat beschreven is in de Opgang van Endymion.