Leven

Geboren 15/01/1935
Nationaliteit: USA

Pseudoniemen

Awards

Van dezelfde auteur

- De Burcht van Heer Valentijn
- Mythen

Robert Silverberg

Biografie

Hij begon met schrijven op zeer jeugdige leeftijd en in 1955 verscheen zijn eerste roman Revolt on Alpha C. Hij won de Hugo Award voor beste nieuwe schrijver in het jaar daarna. Silverberg was in staat om enorme hoeveelheden tekst te produceren. Tussen 1957 en 1959 publiceerde hij 220 korte verhalen en 11 romans. Ook schreef hij in andere genres, zoals western, detectiveverhaal en erotica. Zijn lijst met pseudoniemen bevat ruim 50 namen.
In 1959 verliet hij het SF-genre met een burn-out. Hij legde zich toe op non-fictie en tot 1972 schreef hij 70 titels, meestal over zijn favoriete onderwerpen ontdekkingsreizen, archeologie en prehistorie
Frederik Pohl die destijds redacteur was van het tijdschrift Galaxy haalde Silverberg in 1969 over weer SF te gaan schrijven. Hij schreef nu met meer emotie en werkte zijn personages beter uit. Hij nam als voorbeeld niet meer andere SF schrijvers, maar de meesters van de wereldliteratuur, van klassieke tot moderne. Zijn verhalen werden somberder, vaak met een negatief of open einde. Ook zocht hij alternatieven voor de menselijke ellende. Veel van zijn beste werk stamt uit deze periode. In 1969 won hij de Hugo Award voor beste novelle met Nightwings. Hij kreeg de Nebula Award in 1970 voor het korte verhaal Passengers en twee in 1971 voor de roman A Time of Changes en het het korte verhaal Good News from the Vatican. In 1975 kreeg hij nog een Nebula voor de novelle Born with the Dead. Hij was de eregast bij de World Science Fiction Convention van 1970.
Silverberg ondervond een tweede burn-out door de intensiteit die nodig was om de kwaliteit te produceren die hij van zichzelf eiste. Hij verhuisde van New York naar de westkust en kondigde in 1975 aan te stoppen met schrijven. Dit bleek slechts een sabbatical. Hij kwam weer terug, ditmaal met Lord Valentine's Castle, het begin van de Majipoor-verhalen.
In 2003 ontving Robert Silverberg de Nebula Grand Master Award.

Stijl

Situering