Leven

Geboren 30/04/1938
Nationaliteit: USA

Pseudoniemen

Laurence van Cott Niven

Awards

Hugo Award
Nebula Award
Locus Award

Van dezelfde auteur

Larry Niven

Biografie

Larry Niven studeerde wiskunde aan de Washburn Universiteit in Kansas tot 1962. Sinds die tijd woont hij in Los Angeles.
In 1964 debuteerde hij met het verhaal The Coldest Place en heeft sindsdien vele SF-romans en korte verhalen geschreven. Daarnaast schrijft hij ook screenplays voor verschillende SF televisie series, zoals Star Trek, Land of the Lost en The Outer Limits.
Veel verhalen van Niven spelen in zijn Bekende Ruimte (Known Space)-universum, waarin de mensheid de zonnestelsels in een straal van ongeveer 60 lichtjaar rondom onze zon deelt met een tiental buitenaardse soorten. Ook de Ringwereld-trilogie speelt zich af in dit universum.
Niven heeft ook een serie fantasyboeken geschreven die spelen in de Warlock's Era. In het spel Magic: The Gathering komt een kaart voor met de naam Nevinyrral's Disk, waarin de naam Larry Niven achterwaarts gespeld is. De kaart vernietigt alles om zich heen, net zoals de Warlock's Disc uit Nivens serie alle magie om zich heen wegzuigt. Dit is niet het enige voorbeeld van het gebruik van zijn naam in ander werk. In de roman The Forge of God van Greg Bear komt ene "Lawrence Van Cott" voor. Een deel van het computerspel Wing Commander II speelt in de "Niven Sector". Niven numbers daarentegen zijn vernoemd naar Ivan M. Niven.

Stijl

Situering

Hij schrijft in de eerste plaats Science Fiction verhalen.