Leven

Geboren 20/08/1961
Nationaliteit: USA

Pseudoniemen

James Paul Czajkowski

Awards

Van dezelfde auteur

- Boek der poorten
- Boek der Sterren
- Boek der Stormen
- Boek van Wraak
- Het Boek van Vuur
- Schaduwridder
- Schaduwval

James Clemens

Biografie

James Clemens werd geboren in Chicago, Illinois, in 1961. Hij groeide op met zijn drie broers en drie zussen in het Midwesten en het rurale Canada. Zoals vele jongens van het platteland, struinde hij door de velden en de weiden en droomde hij van ontdekkingsreizen ver daarbuiten.
Hij studeerde aan de universiteit van Missouri en behaalde een doctoraat in Veeartsenijkunde.
In 1996 gaf hij zich op voor de Maui Writers Conference. Hij schreef toen aan een fantasy-verhaal waarvan hij al zon 200 paginas gereed had en besloot het boek af te schrijven en mee te dingen naar de Maui Award voor het beste debuut. Op de eerste dag van de bijeenkomst liep hij tijdens de cocktailparty Terry Brooks tegen het lijf, iemand die hij zeer bewonderde. Brooks bleek zijn werk ook te bewonderen. Hij zat in de jury voor de Awards en stelde Clemens meteen aan zijn uitgever voor. Clemens werd steeds meer gecharmeerd van het feit om een vrouwelijke hoofdpersoon te gebruiken. Zo is de Elena uit zijn boeken van de serie Verboden & Verbannen ontstaan. Om er zeker van te zijn dat ze uitgroeide tot een volwassen persoonlijkheid, liet hij de verhalen eerst door een aantal vriendinnen lezen.

Voor Clemens zijn een aantal dingen belangrijk in een verhaal. Zo vindt hij dat je op moet passen met het gebruiken van magie: een personage wordt al snel almachtig en kan dan problemen in een handomdraai oplossen. Er moet altijd een prijs aan verbonden zijn: in Elenas geval haar eigen bloed.

Verder moet een verhaal altijd aan regels gebonden zijn en ten derde moet er gevoel, emotie en liefde aanwezig zijn in een boek, want een wereld zonder liefde of begrip en warme emoties zal de aandacht niet lang vasthouden of de sympathie van de lezers winnen.

Ten slotte vindt Clemens dat de tegenstrever van de held(in) net zo overtuigend neergezet moet worden als de held(in) zelf.

Momenteel heeft hij naast het schrijven nog een dierenartspraktijk aan de westkust in Sacramento te Californie.

Stijl

Situering