Leven

Geboren 19/12/1975
Nationaliteit: USA

Pseudoniemen

Awards

Van dezelfde auteur

- De Bron der Verheffing
- De Held van Weleer
- De Wet van Staal
- Het Laatste Rijk

Brandon Sanderson

Biografie

Brandon Sanderson werd geboren in Lincoln, Nebraska in december 1975. Als kind hield hij van lezen, maar verloor zijn interesse in het geschreven woord tijdens zijn jeugd. Het is pas toen een leraar hem een exemplaar liet leze van Dragonsbane geschreve door Barbara Hambly, dat hij zijn liefde voor lezen terug opnam. Hij ontdekte schrijvers als Robert Jordan, Melanie Rawn, David Eddings, Anne McCaffrey en Orson Scott Card. Hij had een oorkeur voor epische fantasy en probeerde zelf ook enkele verhalen te schrijven. Maar die waren te erg om gepubliceerd te worden.
In 1994 startte Brandon op de Brigham Young University met eem major in biochemistry. Maar een jaar later nam hij een twee jaar durende sabbat om als missionaris voor de Church of Jesus Christ of Latter-day Saints in Seoul (Korea) te gaan werken. Daar realiseerde hij zich dat hij chemie niet miste, maar wel het schrijven. Toen hij terug keerde naar de VS, nam hij het studeren terug op, maar niet meer als bioingenieur, maar nam hij een major in English.
Brandon nam zijn schrijven meer serieus en nam een job als concierge tijdens de nacht bij een hotel. Zo kon hij overdag naar de universiteit en werkte hij s nachts om geld te verdienen om te studeren en teglijk kon hij werken aan zijn verhalen. Zijn sociaal leven ging er aan onderuit, maar hij kon 7 novels afwerken tijdens zijn studies.Helaas werd er geen een van gepubliceerd. Hij werkte ook mee aan The Leading Edge, BYUs science fiction/fantasy magazine. Hij las veel verhalen en schreef ook recensies.
Brandon leerde veel van de zakelijke kant als schrijver door les te volgen bij David Farland, auteur van de populaire reeks Runelords. Een belangrijk advies dat hij kreeg, was om conventies te doen, zoals WorldCon of World Fantasy, om zo contacten te leggen met de professionals. Brandon en een kleine groep van vrienden en aspirant schrijvers, begonnen de conventies af te struinenn en legden zo contacten.
De doorbraak kwam er in 2003, toen Brandon nog een graduate volgde aan de BYU. Moshe Feder bij Tor uitgeverij wou een van de verhalen uitgeven. In mei 2005 kwam Elantris uit. In de daarop volgende jaren werden de trilogie over de Nevelmensen gepubliceerd, later gevolgd door The Alloy of Law, Warbreaker, en The Way of Kings, het eerste volume in een 10 delig werk genaamd The Stormlight Archive. Het tweede volume The Words of Radiance, werd gereleased in maart 2014.
In 2004 studeere Brandon af. Hij begon les te geven, dezelfde cursus als dat hij gevolgd had bij David Farland. Daarnaast host hij samen met Howard Tayler, Mary Robinette Kowal, en Dan Wells, de tot tweemaal toe genomineerde voor de Hugo prijs, een podcast voor advies aan schrijvers en won hij reeds tweemaal een Parsec Award.
In 2006 huwde hij Emily Bushman. Ze werkt sinds de geboorte van hun eerste kindje in 2007 als business manager voor haar man.
Brandons repertoire breidde zich uit tot de markt voor kinderen met Alcatraz Versus the Evil Librarians. Er zijn al in totaal 4 volumes van verschenen. Verder schreef hij een ebook bestseller Infinity Blade: Awakening voor Epic Games voor hun video game.
In 2007 werd Brandon gekozen door Harriet McDougal Rigney om het werk van Robert Jordans Wheel of Time af te werke, na diens dood.
Verder won Brandon in 2011 de David Gemmell Legend Award, de Romantic Times Reviewers Choice award voor beste epische fantasy.

Stijl

Situering