Leven

Geboren 20/01/1948
Nationaliteit: USA

Pseudoniemen

Nancy Anne Koningisor
Nancy Kress

Awards

Van dezelfde auteur

- Naar Danderzij En Terug

Anna Kendall

Biografie

Anna Kendall werd geboren als Nancy Anne Koningisor in Ierland maar verhuisde al op de vroege leeftijd van 12 jaar aar de Verenigde Staten samen met haar ouders.
Ze trouwde in 1973 met Michael Joseph Kress. Ze hadden twee zonen en scheidden in 1984. Kress werkte een tijd voor een advertentiebureau. Na de dood van haar tweede man, Charles Sheffield, in 2002 verhuisde Kress terug naar de staat New York.
Kress begon met schrijven in 1976, maar werd pas echt bekend na de publicatie van de novelle Beggars in Spain waarmee ze in 1990 de Hugo en Nebula Awards won. Kress schrijft meestal verhalen in de nabije toekomst, waarin de techniek realistisch is en plausibel aansluit op het heden.
Genetische manipulatie is een terugkerend thema, evenals in mindere mate kunstmatige intelligentie. Ze neemt een middenpositie in tussen harde sciencefiction en de zachtere variant. Ze toont een grotere interesse in het innerlijk leven van haar hoofdpersonen dan 'harde' schrijvers als Larry Niven en Greg Egan. De wetenschapsgebieden waarop Kress zich richt zijn ook minder hard dan SF favorieten natuurkunde en ruimtevaart. Aan de andere kant werkt ze de technische details van haar verzonnen wetenschap veel verder uit dan bijvoorbeeld Ursula LeGuin.
Kress houdt van ballet en heeft er verhalen over geschreven.

Stijl

Situering